Bakgrund

Allting förändras och ingenting förblir detsamma” (Herakleitos)

Panta rhei (Allting flyter)

En film om Dalälven.

En resa längs en älv. Med musik och berättelser från folket omkring den.

Projektbeskrivning

Dokumentärfilmen Panta rhei är en musikalisk road movie som tar oss med längs Dalälven, naturen, kulturen och människorna längs med den. Röda linjen i filmen kommer att vara musik. Vi följer musikerna Per Flodén och Daniel Karlsson som reser längs älven (från Idre till Östersjön) och söker upp människor som gör musik – inspirerade av älven. Ett sökande efter den musikaliska identiteten i hjärtat av Sverige.

En viktig del i filmen blir mötet mellan den traditionella folkmusiken och dagens moderna musik. De två musikerna kommer att arbeta på olika platser längs älven med lokala musiker för att skapa en blandning som ger ny musik.

Tillsammans skapar de ett helt nytt musikstycke influerat av musikernas bakgrund.
Denna helt unika låt skapas under två intensiva dagar.

Under denna musikaliska resa, möter vi också de som bor och arbetar längs älven och får ett intryck av deras berättelser. I dessa porträtt blir det tydligt hur deras förhållande till älven ser ut. Vi kommer även försöka svara på frågan ”Vad betyder älven idag för folk som lever omkring den”.

Med denna film vill vi visa hur rotade de musikaliska traditionerna är i hjärtat av Sverige, och hur musiktraditioner förändras i tid. Detta i kombination med det vackra älv landskapet omkring en av Sveriges längsta och historiskt en av Sveriges viktigaste älvar.

Tidsschema
Från 2014 tom 2018 har vi spelat in de första fyra musikmötena och samt diverse material. Under 2019 vill vi spela in de sista musikmöte, intervjuer och resten av filmmaterialet.  Filmsläpp i 2020.

Distributionsplan
- TV och streamingtjänster
- Dokumentärfilmsfestivaler

Om filmskaparen

img_2280

Marco Glijnis är holländare som lever i Sverige sedan 12 år tillbaka. Han är stillbildsfotograf och filmare och har ett företag tillsammans med sin fru Corina, som heter Kola Produktions.                   Kola Produktions är ett företag inom fotografi och film.

Hans karriär startade tidigt. Började på ett kommersiellt produktionsbolag (Connection Films i Amsterdam) som assisterande redigerare/klippare.

Efter två år bestämde han sig för att bli frilansande fotograf och redigerare/klippare för olika producenter och reklambyråer. Under den här tiden gjorde han också en kort dokumentär för Holländsk television.

År 1998 startade han Kola Produktions i Holland och producerade fotografi, film och videoproduktioner för olika organisationer och företag. 2006 flyttade han till Sverige och fortsatte med Kola Produktions HB tillsammans med sin fru.

De har bl.a. arbetat för; Mora Mast, FM Mattsson Group, Preem, DHL, ICA Sverige, Stadium, Zorn Museet, Visit Dalarna, TV4, holländsk television (kort dokumentär om Sverige), Cederbergs Text & Musik (dokumentär för SVT om bröderna Moraeus), Region Dalarna, Vasaloppet och Länsstyrelsen Dalarna.